Publieks-college

17:30 - 18:30

Burgemeesters Joyce Vermue en Hanne van Aart

Publieks-college

Hoe leer je een goede burgemeester worden? Er is geen opleiding voor burgemeester, maar hoe word je dat dan? En wat moet je dan aan vaardigheden in huis hebben? Hoe werkt dat in de praktijk van onze ingewikkelde samenleving met al die mondige burgers? Kan de burgemeester ook worden vervangen door een robot? Mocht je niet altijd burgemeester kunnen of willen blijven, hoe zorg je dan dat je weer nieuw werk kunt vinden?

Deze dringende vragen over blijven leren & blijven werken bespreken we tijdens het allereerste DDWL-college met de jongste burgemeesters van Brabant (en zelfs van Nederland): Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand en Joyce Vermue, burgemeester van Zundert. Professor Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, draagt de wetenschappelijke feiten en inzichten aan. Het DDWL-college wordt tussen 17:45 en 18:30 live gestreamed door Omroep Brabant, via hun website en op Facebook. Presentator is Raymond Merkx.

Biografie Joyce Vermue
Sinds juli 2019 is Joyce Vermue burgemeester van de gemeente Zundert. Tevens is ze op dit moment de jongste burgemeester van Nederland. Voordat ze in dit ambt trad, was zij als strategisch adviseur werkzaam bij ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen en vervulde ze diverse leidinggevende functies in het sociaal domein waaronder bij Stichting Maatschappelijk Werk Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast zat zij 1,5 jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA. Centraal in haar ambt staat voor haar de verbinding tussen mensen en het in gezamenlijkheid werken aan doelen.

“De maatschappij om ons heen is continu aan verandering onderhevig. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op en vragen om meer competenties en vaardigheden dan om specifieke kennis. Het is van belang dat iedereen de gelegenheid wordt geboden deze vaardigheden en competenties op te doen. Als burgemeester vind ik het van belang ook binnen de gemeente en in samenwerking met anderen om ons heen dit lerend klimaat te stimuleren.”

Biografie Hanne van Aart
Aan de eettafel kreeg ze discussiëren en argumenteren met de opscheplepel ingegoten. Met een zusje en twee broertjes was het altijd druk aan tafel en werd er aan de hand van het Jeugdjournaal en Klokhuis veel gepraat. Tijdens haar studententijd werd ze lid van de VVD om haar stem te laten horen in de strijd om het leiderschap tussen Rita Verdonk en Mark Rutte. Na de studie Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht is ze gestart als HR adviseur. Naast haar werk kreeg ze de kans om als raadslid zichzelf te ontwikkelen en een politieke carrière te starten. Na vier jaar oppositie voeren, mocht de VVD in 2014 plaatsnemen in de coalitie en werd ze wethouder. Toen het ambt van burgemeester in de buurgemeente Loon op Zand vacant kwam leek ze een goede match met de profielschets te hebben. En dat bleek het geval want in oktober 2017 werd ze voorgedragen als burgemeester van de gemeente Loon op Zand.

“Een Leven Lang Ontwikkelen is voor mij jezelf iedere dag uitdagen. Iedere dag beter willen zijn en beter willen doen. Dat hoeft echt niet iedere dag groots en meeslepend, jezelf bijvoorbeeld eens een keer écht verdiepen in een onderwerp en iets nieuws leren of lezen, is al jezelf ontwikkelen en uitdagen. Nieuwsgierig zijn naar de volgende dag vind ik een heerlijk gevoel!”

Je kunt vrij aanschuiven bij het college, maar schrijf je wel even in!

Live Stream