De dag
van werken
en leren
Deel, ontdek en werk
aan jouw toekomst
30 September 2020
LocHal
LocHal
De meest indrukwekkende ruimte in de Tilburgse Spoorzone is gebouw 60: de Locomotiefhal. In deze meer dan achttien meter hoge loods werden locomotieven gerepareerd. Het gebouw uit 1932 dateert uit de tweede bouwfase van de NS-Werkplaats. Kenmerkend daarvoor is het gebruik van de meest moderne constructies en materialen zoals glas en staal.
De veranderingen in de werkwijze en de komst van de 125-tons kraan zorgde er voor dat de locomotiefwerkplaatsen gewijzigd moesten worden. Het gebied in en om de grote glazen LocHal verandert in een ‘werkplaats van de 21e eeuw’. Een plek waar alles en iedereen samenkomt: leren en studeren, ondernemen en onderzoeken, ontmoeten en vergaderen, creëren en innoveren, exposeren en presenteren. Een plek waar DDWL wel plaats moét vinden.
Sinds de opening in januari 2019 heeft de LocHal al vele prijzen binnengesleept. Zo was het met bijna de helft van alle stemmen de winnaar van de Publieksprijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) jaarlijks uitreikt voor het gebouw met ‘de meeste maatschappelijke meerwaarde’. Ook won de LocHal hierbij de juryprijs in de categorie Leefbaarheid & Sociale cohesie. Daarna volgende de NRP Gulden Feniks, welke jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten, de Dutch Designer Award in de categorie ‘Habitat’ en de internationale The Plan Award. De Bibliotheek LocHal is genomineerd voor de titel ‘de beste bibliotheek ter wereld’.
De Bibliotheek is de grootste bewoner van de LocHal en stimuleert en organiseert er het creëren, delen en toegankelijk maken van kennis en verhalen. Met de rijke collectie én met programmering van 6 thematische labs, de jeugdafdeling en de podia in de KennisMakerij en de StemmingMakerij. Over uiteenlopende onderwerpen zoals transitie, ondernemerschap, klimaat, gendergelijkheid, onderwijsinnovatie, food, gaming, het gesproken en geschreven woord, creatieve technologie, sociale innovatie, erfgoed, gezondheid en citizen science. Naast de bieb zijn in de LocHal verschillende andere organisaties gehuisvest: Kunstloc Brabant, Seast2Meet en Brabant C. Het is een bundeling van functies onder één monumentaal dak.